Algemeen

De Superbowl, beleef het mee!

In de Verenigde Staten wordt rond deze tijd reikhalzend uitgekeken naar de 46ste editie van de Superbowl die op 5 februari in Indianapolis zal plaatsvinden. In deze wedstrijd neemt de winnaar van het AFC Championship het op tegen de winnaar van het NFC Championship, respectievelijk de New England Patriots en de New York Giants. Zoals gewoonlijk zal de gehele VS de hele dag in de ban zijn van dit grootse evenement dat, op Thanksgiving na, de dag is waarop het meeste geconsumeerd wordt door de Amerikaanse bevolking.

Patriots vs. Giants

De twee teams die tegen elkaar uitkomen zorgen voor een aansprekend affiche. In 2008 stonden de Patriots en de Giants ook al tegenover elkaar in de Superbowl. Tegen ieders verwachting in zegevierden de Giants. Bij winst in de Superbowl zouden de Patriots een perfect season gespeeld hebben, aangezien ze tot aan de Superbowl alle wedstrijden in hun voordeel hadden afgesloten. Aan de hand van quarterback Tom Brady walsten de Patriots over iedere tegenstander heen. Samen met zijn wide receivers Randy Moss en Wes Welker werden vele records gebroken. De algehele consensus was dan ook dat de Superbowl een walk-over zou worden voor de Patriots. Echter vonden ze hun meerdere in de stugge Giants. Giants quarterback Eli Manning nam zijn ploeg op de schouders en bezorgde de Giants een 17 – 14 overwinning.

Reuzendoder

Ook dit seizoen groeide Eli Manning uit tot een reuzendoder. In de playoffs stonden de Giants tegenover de torenhoge favoriet Green Bay Packers, de winnaar van de vorige Superbowl. Dit team werd menigmaal vergeleken met de Patriots uit 2008, al verloren zij wél een wedstrijd dit seizoen. Maar ook de Packers waren niet opgewassen tegen de Giants, die slechts een matig regulier seizoen kenden. Zij plaatsten zich op de valreep voor de playoffs en bewaarden hun beste football voor het einde van het seizoen. Nadat ook de sterke San Francisco 49’ers aan de zegekar werden gebonden stelden zij een plaats in de Superbowl veilig.

Favorietenrol

De Patriots kenden een sterk regulier seizoen, waarin dertien keer werd gewonnen en drie keer werd verloren. Hun status als favoriet werd bevestigd toen zij de Denver Broncos in de playoffs met 45-10 naar huis stuurden. Het laatste obstakel naar de Superbowl vormden de Baltimore Ravens die al jaren bekend staan om hun genadeloze defensie. In één van de meest spannende wedstrijden van de afgelopen jaren wonnen de Patriots nipt met 23-20.

Eli en Payton Manning

Op 5 februari zullen we weten of Tom Brady zijn vierde of Eli Manning zijn tweede Superbowl binnen heeft gehaald. Opmerkelijk genoeg zal dit plaatsvinden in het stadion van de Indianapolis Colts, het team waarvoor Eli Mannings broer Peyton quarterback speelt. Mocht Eli winnen, dan zal hij één Superbowl meer hebben gewonnen dan zijn broer. Tevens worden Tom Brady en Peyton Manning gerekend tot de grootste quarterbacks allertijden, al zijn de meningen hierover verdeeld. Mocht Brady deze Superbowl winnen, dan steekt de enkele Superbowlring van Peyton Manning natuurlijk schril af bij de vier van Brady.

Wat de uitkomst ook moge zijn, het staat vast dat de 46ste Superbowl een evenement is waar nog lang over gesproken zal worden. En als u uw favoriete team vanachter uw televisie bij wilt staan, doe dan tenminste een bijpassend teamshirt aan! Deze vindt u hier. Wij zorgen dat u uw bestelling tijdig in huis heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.